לאחר בחינה ראשונית שלה, שמתי לב שהיא צולמה מעל דפים מנהלתיים שאינם קשורים לאירוע עצמו.
לאחר הגדלה, התברר שיש שם דף קשר ונתונים פנימיים, אם כי התמונה הייתה קצת מטושטשת, בנוסף התמונה שוחררה ללא קרדיט לגוף רשמי או צלם ספציפי מה שעורר בי סימני שאלה לגבי המקור שלה.
לאחר חיפוש של תמונה ברזולוציה גבוהה יותר, הצלחתי לחלץ מידע נוסף,
הפרטים שנחשפו כוללים שמות מלאים, תפקידים, טלפונים (מטושטשים חלקית) ומספרים נוספים המשוייכים לאנשי הסגל, ונתון שנראה כמו קומת מספרים סלולרית ארגונית.
התמונה הופיע חתוכה בחלק מאתרי החדשות בעברית, אחרים פרסמו אותה באופן טוב יותר.
תיאור התמונה באחד האתרים בערבית שהציג אותה ברזולוציה טובה יותר, הראה שהמקור שלה הגיע מ WhatsApp, מה שמתאים לכך, שגם ברוטר התמונה הועלתה תוך ציון שהמקור הינו וואצאפ, אם כי ברוטר היא פורסמה לראשונה מוקדם יותר בשעה 06:25, ובאופן דומה גם ערוץ 20 שקיבל אותה דרך ווצאפ עם חתימה של השעה 06:37.
ערוץ 20
את הממצאים הראשוניים שאספתי העברתי לעודד ירון מעיתון הארץ שצייץ בנושא.
במקביל, התברר שאברהם בלוך מערוץ 20 חשף מחדל נוסף, התברר שמשרד אדריכלים פרסם באתר שלו את תוכניות הכלא, ועוד כמה בתי כלא שהמשרד פעל בהם, מאוחר יותר התברר שהועלו שם גם פרוייקטים רגישים אחרים.
לסיכום, אם אתם רוצים לחקור תמונה שמכילה פרטים מטושטשים - מומלץ להתחיל בלחפש את הגירסא המקסימלית והישנה ביותר שלה במנועי חיפוש של תמונות (Google, Baidu Yandex, Bing, TinEye, duplichecker) יש גם תוסף נחמד שיכול לייעל לכם את התהליך.
שימו לב שלYandex ו Bing יש מנוע OCR מובנה שמאפשר לחלץ טקטס מהתמונה, אם כי Yandex יותר מומלץ לדעתי מבחינת תמיכה בעברית, יש כאן מאמר נוסף למי שרוצה להעמיק.
כדאי לשים לב גם לmetadata של התמונות.
כשמדובר על תמונות דוברות, כתבים יקבלו לפעמים תמונה באיכות מלאה, ובדרך התמונה תאבד רזולוציה. אם מדובר בתמונה עם זכויות יוצרים, ניתן לרכוש את התמונה באיכות המלאה.
המטרה היא לאתר את תמונת האלפא, שממנה הרזולוציה יורדת.
במקרה הזה נראה שהתמונה רצה בווצאפ ברזולוציה טובה יותר (למרות ששם אם לא שולחים תמונה בצורת קובץ, האיכות יורדת), ומשם גם אחד האתרים בערבית העלה אותה.
האם הדוברות של שירות בתי הסוהר שחררה את התמונה הראשונית, או שמישהו צילם והעביר בין חברים?
זאת כבר שאלה אחרת, מה שכן - מאוחר יותר במהלך היום שב"ס ככל הנראה העבירו לכתבים גירסא מצונזרת של התמונה, ולכן כנראה, הרשת מלאה באתרים בערבית עם תמונה שברחה מדוברות.
מוזמנים לעקוב גם בטוויטר